Categorieën
Nieuws over Guttecoven

Meer windmolens in Sittard-Geleen

Meer windmolens in Sittard-Geleen ?

In de uitgave van dinsdag 29 december jongstleden van het dagblad De Limburger stond een artikel over Energiecoöperatie Sittard-Geleen over de kansen om extra windmolens te plaatsen binnen de gemeente. 

Daarbij werden meerdere keren de dorpsplatforms Einighausen en Guttecoven zodanig aangehaald dat hieruit de indruk zou kunnen ontstaan dat beide platforms in de omgeving van Einighausen en Guttecoven windmolens wensen. 

Dit is echter uitdrukkelijk niet het geval. In het onderstaande willen wij daarom kort ingaan op wat er speelt. 

Nederland heeft samen met vele andere landen het Akkoord van Parijs ondertekend waarin de aangesloten landen ernaar streven om maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde. Vervolgens heeft het kabinet de gemeenten opgedragen plannen te ontwikkelen waaruit per gemeente c.q. regio aangegeven wordt hoe de bijdrage van de gemeente aan de noodzakelijke energietransitie in de komende jaren eruit zal zien. Dit heeft dit jaar geleid tot het zogenaamde concept ruimtelijk afwegingskader Zon – en Windenergie van de gemeente Sittard-Geleen. 
In dit concept heeft het gemeentebestuur bepaald dat alleen windmolens geplaatst mogen worden op bedrijfsterreinen mits er voldoende ruimte is om tenminste drie windmolens op een rij te plaatsen. Verder is het gemeentebestuur de mening toegedaan dat het groene hart van de gemeente – het open gebied tussen Born, Geleen en Sittard – open en groen moet blijven. Tenslotte geeft het gemeentebestuur aan dat zonnepanelen zoveel mogelijk op daken, braakliggende terreinen en parkeerplaatsen geplaatst worden en gebruik van landbouwgronden voor zonnepanelen alleen in de twee zogenaamde landzones in de gemeente worden toegestaan. 

Rekening houdende met deze standpunten, alsook met diverse veiligheidsvoorschriften, liet de gemeente in het afwegingskader weten dat zij mogelijkheden ziet voor de plaatsing van drie windmolens op een rij bij het industrieterrein van Holtum-Noord.

Met de hierboven genoemde standpunten sluit het gemeentebestuur nauw aan bij de standpunten die door de dorpsplatforms Einighausen en Guttecoven in de afgelopen jaren zijn ingenomen en ook geventileerd zijn richting het gemeentebestuur: 

“Geen zonnepanelenpark en windmolens op de Graetheide en zoveel mogelijk zonnepanelen plaatsen op bestaande daken en bedrijven.” 

Deze onderwerpen zijn in de afgelopen jaren meerdere keren aan de orde geweest bij de totstandkoming eind 2019 van de landschapsverkenning inzake het gebied tussen Sittard en de Maas alsook bij de gebiedsvisie Chemelot die vanaf begin 2020 wordt opgesteld.  

Daarnaast is door beide platforms enkele jaren geleden furieus gereageerd op het voornemen van DSM om op de Graetheide een zeer groot zonnepanelenpark te bouwen. 

Het overleg over de gebiedsvisie Chemelot is nog lopend. 

Aan dit overleg nemen deel de gemeenten Stein en Sittard-Geleen, de provincie, Chemelot, de dorps- en wijkplatforms uit de nabije omgeving van Chemelot en het Graetheide-comité.  

Centraal staat de noodzaak om Chemelot energieneutraal te laten worden in de komende decennia en tegelijk ervoor zorg te dragen dat het woon- en leefklimaat in de omgeving van Chemelot niet verder aangetast wordt. De deelnemende dorps- en wijkplatforms aan het overleg over de gebiedsvisie hebben alle laten weten dat zij van mening zijn dat het woon- en leefklimaat in de afgelopen decennia sterk aangetast is door de sterk toegenomen industrialisatie alsook de sterke verstedelijking binnen de Westelijke Mijnstreek. Verdere aantasting is niet wenselijk.

In een eerste versie van het concept-gebiedsvisie Chemelot is naar de mening van deze platforms onvoldoende rekening gehouden met de meningen van de platforms. 
Om deze reden is in december besloten om begin 2021 een nieuwe gespreksronde te houden tussen de partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van de gebiedsvisie. 
Het gaat daarbij onder meer over zaken zoals: 
– de uitbreiding van de Brightland Chemelot Campus naar het noorden, door ingebruikname van het landgoed De Lexhy;
– het wegennet dat nodig is om grondstoffen, producten, medewerkers en bezoekers van aan Chemelot verbonden bedrijven te verplaatsen;
– het behoud van de schaarse landbouwgronden en natuurgebieden in de directe omgeving alsook om de compensatie van het groen dat verloren gaat door de uitbreiding van de campus en van het wegennet. 

Een bijzonder aandachtspunt vormt de vestiging van circulaire hubs waar plastic, rubber, mest en ander afval wordt verwerkt tot circulaire brandstoffen ter vervanging van aardgas en aardolie. 
De vraag waar deze hubs gebouwd gaan worden (wel of niet in de directe omgeving van Chemelot) en hoe de grondstoffen en producten van deze hubs worden aangevoerd en vervolgens vervoerd naar de bedrijven op Chemelot zijn zaken die met name aandacht behoeven.

Eind november/begin december deed de Energiecoöperatie Sittard-Geleen via de krant 
De Limburger en de nieuwsbrieven van de gemeente Sittard-Geleen een oproep 
om deel te nemen aan een digitale bijeenkomst op 16 december jongstleden 
waarin deze coöperatie nader wenste in te gaan op haar voornemen om meer windmolens in de gemeente te plaatsen als de gemeente in het afwegingskader vermeld. 
Zo ziet deze coöperatie in haar visie mogelijkheden om ook windmolens te plaatsen op de Graetheide, in een gebied tussen Einighausen en Guttecoven en op het industrieterrein bij Nedcar. Ten einde nadere informatie te verkrijgen alsook de Energiecoöperatie bij te praten over de ontwikkelingen van de laatste jaren en meer in het bijzonder over de gebiedsvisie Chemelot hebben meerdere personen van de dorpsplatforms Einighausen en Guttecoven aan deze digitale bijeenkomst deelgenomen. Vrij snel bleek echter dat nagenoeg de gehele bijeenkomst in het teken stond van een presentatie van deze coöperatie over hun doelen werkwijze, financiering et cetera, ten einde nieuwe leden te winnen. Over de drie plekken waar de coöperatie windmolens wenst, werd een tekening gepresenteerd 

en opgemerkt dat uit onderzoek gebleken was dat deze plekken het meest geschikt zijn. 
Gelegenheid om mondeling vragen te stellen was er niet; alleen was er de mogelijkheid om digitaal via de computer vragen in te tikken. 


Voor de beide dorpsplatforms van Einighausen en Guttecoven was dit een ronduit teleurstellende bijeenkomst. Ten einde toch in gesprek te komen met de coöperatie is aan het einde van de bijeenkomst en de daaropvolgende dagen afgesproken om een fysieke ontmoeting te organiseren zodra dit vanwege de Corona-maatregelen weer mogelijk is. 

In deze ontmoeting zullen beide platforms de coöperatie bijpraten over de ontwikkelingen van de laatste jaren en nadrukkelijk de standpunten van beide platforms mededelen. 

Op 21 december hebben de dorpsplatforms Einighausen en Guttecoven in een gezamenlijke brief aan wethouder Kim Schmitz laten weten zich te kunnen vinden in het concept ruimtelijk afwegingskader Zon en Windenergie (zoals in het begin van dit stuk vermeld) en meer in het bijzonder in de standpunten die het gemeentebestuur van Sittard-Geleen hierin heeft ingenomen. 

Wij hopen u met het bovenstaande meer inzicht gegeven te hebben en zien mogelijke reacties met belangstelling tegemoet.

Namens het dorpsplatform Einighausen,                       Namens het dorpsplatform Guttecoven,

Karel Jacobi (secretaris)                                               Sjra Geurts (secretaris)

                                                                                   E-Mail: sjrageurts@me.com  


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *